Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 01. Marts 2011

Presse, 1. marts 2011

Hvorfor skat på bolighandel og boliglån?

DEBAT: I sin egen mørke hule lever der en uforstyrret stor og gammel afgiftsdjævel. Den lever af en stadig stigende strøm af penge fra en uheldig vurderings- og gebyrcocktail, som det er politisk alt for bekvemt ikke at røre ved, mener Parcelhusejernes Landsforening.

Af Allan Malskær
Landsformand i Parcelhusejernes Landsforening

Det kan være meget svært at følge med i alle de skatter og afgifter, der ligger på en ejerboligfamilie. Derfor er det måske bedre at fortælle det som et eventyr, eller skal jeg rettere kalde det et mareridt.

En gang i mellem popper det op, som et bøvs fra hængedyndet i hulen, at der er nogen, der synes, det er for galt!

Det er en mobilitetsskat, altså en borgers flytning med skat på, som vi taler om. Som sammenligning til den anden halvdel af danskerne, så er der altså ikke en afgift på det, at flytte fra den ene lejebolig til den næste.
Allan Malskær Landsformand Parcelhusejernes Landsforening
"108 millioner for meget i skat på ejendomshandler" var et pressecitat i 2009 fra blandt andet ejendomsmæglere, der understreger en af urimelighederne. Men naturligvis skete der heller ikke da noget politisk ved det!

Mere mad til afgiftsdjævelen

Det gør der heller ikke, når inflationen eller lånekonverteringer medfører skjult, men automatisk, mere mad til afgiftsdjævlen.

Staten skulle jo nødigt snydes, hvis handelsprisen nu skulle være højere end handelsværdien vel? Så derfor er der lavet den uforståelige politiske løsning, at man da "bare" tager den højeste pris enten handelsprisen eller ejendomsvurderingen.

Men hovsa! Konsekvensen er, at man i dag ofte betaler for en fiktiv og højere ejendomsvurdering, der ligger over handelsprisen, således at den unge familie lige skal betale 0,6 procent også af den luft, der ligger over taget.

Var der lige nogen, der havde glemt, at hver eneste gang, der handles en ejerbolig, er der en afgift på 0,6 procent? Ja, det er der af hele beløbet, også selv om man låner de 80-90 procent i huslån, så er der en statsafgift på hele prisen. Hvor skørt det end lyder, er der nemlig en statslig afgift på en hushandel.

Dyre indtastningspriser

Denne var oprindelig tænkt som en afgift, der skulle finansiere, at der skulle ske et arbejde på tinglysningskontoret mv., når en handel og en belåning skulle tinglyses, men det er blevet til en beskidt og modbydelig skat i dag.

Salg og belåning skal jo efter lovene registreres, så det er nogle dyre "indtastningspriser", man tager sig, når man udnytter sit monopol.

Og forstå det nu, boligejer - naturligvis koster det mere at taste et stort tal ind end et lille tal, - så for hver 1 million i højere boligpris, der skyldes, at man f. eks. bor et dyrere sted i Danmark, pålægges ekstra 6.000 kr. til handelsomkostningerne, men desuden pålægges der yderligere 15.000 kr. for tinglysning af realkredit- eller banklånet.

Misundelsesafgift

For man skal da også betale en statsskat for at låne af et realkreditinstitut - ikke sandt? Og lad nu være med at spørge hvorfor.

En ren misundelsesafgift, der ikke har nogen baggrund i omkostninger ved tinglysning. Men der er ikke nogen, der i dag er i tvivl om, at det er en meget stor statslig "overskudsforretning", når man opkræver en fast afgift på 1.400 kr. plus 0,6 procent af det højeste beløb, når der ses på handelspris og seneste ejendomsvurdering.

Men mareridtet er ikke færdigt endnu. For dertil kommer så, at staten lige skal have en ekstra luns kød også her, når parcelhusejere skal finansiere huskøbet eller lægge lån om i ejendommen. Og hold bare fast, når man belåner sin bolig, skal man betale gebyret på 1.400 kr. igen, men så med en afgift på 1,5 procent af belåningsbeløbet.

Jo, og ved en om-/merbelåning kan du så trække det tidligere låns afgift fra, men ikke for den del der er genbelåning af det, du allerede har afdraget! Forstå det? Næh! Men betale denne specielle ejerboligskat - det skal vi!

En flytteskat

Men hvorfor skal der betales, fordi man skifter ejerbolig eller belåner den? Parcelhusejernes Landsforening finder det på tide, at man får fjernet denne type skat, der samtidig heller ikke har været dækket af skattestoppet, hvorfor stigningerne i ejendomspriserne er slået fuldt igennem.

Det glemmes, at det ikke er håndtering af et ubeskattet kapitalaktiv i en virksomhed, men at det er en mobilitetsskat, altså en borgers flytning med skat på, som vi taler om. Og nå ja, igen som sammenligning til den anden halvdel af danskerne, så er der altså ikke en afgift på det, at flytte fra den ene lejebolig til den næste.

Her og nu kunne løsningen være, at man administrativt ved en ejendomshandel ekstraordinært kunne få nedsat en ejendomsvurdering. På længere sigt er det, at man ophæver den gamle tanke om et stempelgebyr/flytteskat og altså en skat på belåning.

Så lad os få denne afgiftsdjævel ud i det fri. Så kan alle se, hvor grim og ubehagelig den er for boligejerne og uhensigtsmæssig for samfundet.

Udgivet i Presse Arkiv tagget med økonomi skat
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...