Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 25. Februar 2011

Presse, 25. februar 2011

Sundhedstegn for boligejerne

”Samfundets renteudvikling skal også kunne ses afspejlet i boligejernes økonomi ellers opstår der spændinger”, konstaterer PL´s landsformand Allan Malskær.
”Derfor er det helt naturligt at kunne aflæse, at boligejerne samlet bruger 25 % færre kroner på renter på deres realkreditlån. Nationalbankens nyeste rentestatistik viser, at i 2010 boligejere betalt 61 mia. kr. i renter på realkreditlån, hvilket er 20 mia. kr. mindre end året før.
Fald i renter på rentetilpasningslån slår igennem med en meget lille forsinkelse, mens der skal foretages nedkonverteringer af obligationer for at opnå en fordel af de lavere renter. Og det er der heldigvis mange, der har fået foretaget i 2009 og 2010. Også i 2011 være der være tale om færre rentekroner end i 2010. Dette indebærer heldigvis, at mange boligejere er bedre polstrede overfor de relativt lavere boligpriser samt stigende omkostninger for og afgifter på ejerboligerne.

Staten får som sædvanlig sin del af ”fordelen”, idet cirka en tredjedel af rentebeløbet på knapt 7 milliarder er et lavere rentefradrag, som så udløser en øget beskatning. Desuden får staten 25 % i moms af de energiinvesteringer og andet boligejerne bruger resten af rentebesparelsen.

Det kan samtidig konstateres, at der indbygget i realkreditsystemet så også sker det at der samtidig faktuelt afdrages mere på lånene. Derfor bliver der også bedre økonomisk plads til at investere i de nødvendige energibesparelser, som vi opfordrer til at man får foretaget,” tilføjer cand. polit. Allan Malskær.
Realkreditrådet har også haft nogle kommentarer til rentetallene: "Boligejerne har fået glæde af de lavere renter på deres rentetilpasningslån og 70.000 låntagere fik sidste år lån med 4 pct. i rente. Samlet set betyder det, at boligmarkedet og dansk økonomi er kommet lettere gennem krisen i 2010," siger vicedirektør i Realkreditrådet, Jan Knøsgaard.
Nationalbankens rentestatistik viser også, at boligejerne sidste år afdrog mere på deres realkreditlån. De samlede afdrag steg med 1,7 mia. kr. i 2010 i forhold til 2009. Afdragene er steget samtidig med, at flere har fået afdragsfrie lån. Udviklingen skyldes, at der automatisk afdrages mere på realkreditlånene, når renterne er lave.

"Afdragene er især steget som følge af de lave renter på rentetilpasningslånene. Den mekanisme er ofte overset og betyder, at der automatisk lægges mere til side i dårlige tider," siger Jan Knøsgaard.
 

Udgivet i Presse Arkiv tagget med økonomi
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...