Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 08. December 2016
Mit Hus nr. 2016-04
 

G/F og fibernet

PL er blevet bekendt med, at der er firmaer, der er ude med tilbud rettet mod foreninger om samarbejde omkring etablering og udrulning af fibernet i et lokalområde.

Af de materialer, som vi indtil nu har set, er det ikke klart fremgået, hvad et sådant tilbud måtte medføre af forpligtelser for selve foreningen som sådan. Materialerne fokuserer sjovt nok specielt på, hvad den enkelte husstand kan opnå af fordele.
Men vi skal ikke undlade at advare kraftigt imod, at man som forening havner udenfor foreningens formål.

Hold tungen lige i munden

Hvis foreningen ikke er pålagt etablering/drift omkring tv-signal mv. jf. privat servitut/deklaration og der er medlemspligt for foreningens medlemmer, så vil man alt andet lige være udenfor foreningens formål og dermed vil det ikke være lovligt foreningen at engagere sig i sådanne spørgsmål.
Husk i øvrigt, at bestemmelser i lokalplaner omkring fællesantenneanlæg ikke længere er gyldige.

Ændret formål?

Hvis en pligtig forening måtte ønske at ændre sit formål til også at omfatte andre aktiviteter, end hvad der omfattes af foreningens formål, vil det kræve, at et sådant forslag besluttes på en generalforsamling med 100 % enighed blandt samtlige foreningens medlemmer.
En konsekvens af en sådan ændring vil medføre en række omkostningstunge gener ift. vedtægtsændringer, tinglysning på ejendommene mv. Så det kan normalt ikke anbefales.

Udenfor formålet

Hvis projektet ligger udenfor foreningens formål, så må foreningen ikke påtage sig at gå ind i et mellemværende mellem den private leverandør og foreningens medlemmer.
Således vil foreningen heller ikke f.eks. kunne påtage sig at forestå opkrævning fra de forskellige husstande, der så afregnes samlet med selskabet.
Alle delelementer omkring en aftale med firmaet vil/skal være mellem firmaet og det enkelte medlem.

Gravetilladelser

Udrulning af fibernet vil selvfølgelig kræve, at det graves ned.
For så vidt gravearbejder i privat fællesvej er dette ikke noget, som foreningen har indflydelse på, idet det er kommunen som vejmyndighed, der i givet fald bestemmer og giver gravetilladelser.
Anderledes i forhold til eventuelle gravearbejder i en forenings fællesarealer. Her må man som forening kunne modsætte sig sådanne arbejder eller kræve en kompensation for de gener og indskrænkninger, som et nedgravet fiberkabel mv. vil medføre.

Indskrænkninger vil bl.a. komme i forhold til, at der vil blive tinglyst dokumenter for, at man i de og de områder ikke må grave og plante, at man skal respektere, at ledningsejer kan udbedre mv.
Størrelsen af en kompensation og det tilrådelige i det skal vi ikke forholde os til, men blot indskærpe at et spørgsmål om en sådan råden over foreningens fællesareal vil kræve en beslutning på en generalforsamling.

Skadefri

Indgås der i sidste ende en aftale, så bør det tilsikres, at foreningen holdes skadefri i forhold til alle omkostninger, der på nogen måde måtte kunne relatere sig til nedgravning, retablering og fremtidig drift af kablet, således at foreningen ikke er eller vil kunne blive part i sådanne spørgsmål.

Sagt på en anden måde: Når foreningen som sådan ikke må beskæftige sig med en opgave som denne, så må der heller ikke være nogen risiko for, at foreningen vil kunne pådrage sig omkostninger, der vil kunne udgøre et tab for foreningens medlemmer. Dette vil selvfølgelig være specielt i forhold til de medlemmer, der ikke er eller ønsker at være tilsluttet fibernettet.

Retableringsomkostninger

I øvrigt bør man være opmærksom på, at når et privat firma kommer med et ønske om f.eks. at benytte foreningens fællesareal til ledningsfremføring, så er det typisk for at firmaet kan spare på anlægsomkostningerne.
Alternativet er jo, at de er nødt til at grave i vejarealerne, hvilket vil være relativt dyrere for dem grundet retableringsomkostningerne til fortov/kantsten/vejbane etc.

 

Udgivet i Mit Hus 2016-04
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...