Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 08. December 2016
Mit Hus nr. 2016-04
 

1,1 mio. kr. i snit

Danske boligejere skylder i snit 1,1 mio. kr.

Gennemsnittet dækker over mange forskellige slags boligejere. På erhvervsområdet er lånene væsentlig større, men også her er der forskelle.

Den gennemsnitlige private boliglåntager i de danske realkreditinstitutter skylder 1.124.000 kr. Gennemsnittet for et lån til et fritidshus er 684.000 kr.

Disse gennemsnit omfatter også kunder, der har betalt af på deres gæld. Lån, der netop er optaget, er derfor gennemsnitligt større.

”Umiddelbart virker det ikke som et beløb, man kommer så langt med på boligmarkedet nu om dage, navnlig ikke hvis man vil bo i en større by. I landdistrikterne er situationen en helt anden. Gennemsnittet dækker over mange forskellige situationer, både med hensyn til boligens værdi og til hvor længe, man har betalt af på boligen,” siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Langt størstedelen af realkreditinstitutternes kunder er almindelige boligejere. 85 pct. af alle lån har enten pant i en helårsbolig eller et fritidshus.

Erhvervslån

De sidste 15 pct. af realkreditinstitutternes lån er erhvervslån. Det omfatter både udlån til andelsboligforeninger, udlejningsboliger og almennyttige boliger, dvs. lån der også går til boliger. Regner man også dem fra, er der kun 10 pct. af lånene, der ikke har noget med boliger at gøre, dvs. de går til fx landbrug, industri, detailhandel og kontorer.

Disse erhvervskunder låner dog typisk langt større beløb end almindelige boligejere, og selv om de kun har 10 pct. af alle lån, tegner de sig for 25 pct. af det samlede udlån målt i kroner. 

Det er de private boligejere, der er det klart største forretningsområde, men realkredit på erhvervsområdet er ikke et lille marked i nogen absolut forstand. Samlet set er erhvervsudlånet over 1000 mia. kr., heraf udgør det boligrelaterede udlån, lejeboliger mv., godt 400 mia. kr.

(fig1)

Kilde: Institutternes egen ECBC-transparensskabeloner

”Hele erhvervsområdet er samlet set meget stort, og har et meget forskelligartet udlån til alt fra landbrugsjord over lagerhaller til almennyttige boliger, ” siger Karsten Beltoft.

(fig 2)

Kilde: Institutternes egen ECBC-transparensskabeloner

Kilde. Realkreditforeningen

 

Udgivet i Mit Hus 2016-04
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...