Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 17. September 2010

Presse, 8. oktober 2010

Vejlov skal strammes op

Af Henriette Kjær, trafikordfører for De Konservative og
Kristian Pihl Lorentzen, trafikordfører for Venstre

Vi oplever i øjeblikket, at mange kommuner vælge at omdanne offentlige veje til private fællesveje. Vi har en formodning om, at denne overdragelse af vejbyrder til grundejerne ikke altid er trafikalt begrundet.
I hvert fald sker det ofte i fortsættelse af en budgetlægning, hvor der skulle findes nogle penge. Ofte pålægges de sagesløse grundejere at overtage nedslidte veje, hvorefter kommunen kort tid efter sender dem et brev med pålæg om at få vejen istandsat med meget store udgifter til følge.
Vi mener, at en sådan fremgangsmåde er fuldstændig uacceptabel. Men den er desværre i samklang med den nuværende lovgivning. Derfor ønsker V og K, at vi snarest får ændret lov om private fællesveje, så vi får standset strømmen af disse kommunale "vejgaver".

For det første bør en omklassificering af veje kun ske med et langt varsel, så det ikke kommer som en tyv om natten - efter en budgetlægning. Det kan vi sikre ved at stille krav om, at omklassificering af veje skal være en del af kommuneplanen - altså en langsigtet planlægning, som nuværende grundejere og kommende købere af huse kan forholde sig til.

For det andet skal loven sikre, at der kun overdrages veje i ordentlig vedligeholdelsesstand.
Det kan ske ved at der skal foretages en uvildig vurdering af vejen før overdragelse.

For det tredje bør driftsudgifterne til gadebelysning og afvanding af vejen fortsat afholdes af kommunen, hvis der er tale om veje i bebyggelse inden for bygrænsen.

Vi ser frem til, at borgerne får styrket deres retssikkerhed i forhold til nedklassificering af veje.

PL kommentar

Det er med glæde, at PL noterer sig, at der er politikere, der er begyndt at få øjnene åbnet i forhold til det urimelige overgreb, der udføres på sagesløse borgere i Danmark.
Vi ser helst, at private fællesveje opklassificeres til offentlige veje, så vi undgår denne skærvvridning af forpligtelser mellem borgerne, men hvis det ikke kan være anderledes, så er det da et skridt på vejen til rimelighed, at kommunerne sørger for en istandsættelse af veje og belysning, inden der sker en overdragelse.
Da det i forvejen er kommunen, der bestemmer, hvor længe, der skal være belysning, hvilke armaturer, der skal benyttes, hvilke lysstandere, der skal sættes op, hvilken leverandør af strøm, der skal benyttes, samt hvilke servicefirmaer, der skal vedligeholde vejstanderne, så ville det også være ret og rimeligt, at hele spørgsmålet om belysning lå i kommunalt regi. Tænk hvad det ville spare af administration.
Og skal galt være, at sådanne betalingsopgaver virkelig skal henlægges under borgerne, da bør der være ensrettede regler for prisniveauer og sagsbehandling, således at borgerne kan tilsikres bare et minimum af retssikkerhed.

Udgivet i Presse Arkiv
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...