Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 26. April 2018

Mit Hus nr. 2018-01

Leder

Tænk "energisk" på jeres energi

Foråret og forsommeren med alle deres lunefuldheder er her. Haven kalder, og det kribler i fingrene for at sikre, at vi får blomster og udbytte af vores anstrengelser i de haver, som alle vi parcelhusejere har valgt at have. Alt efter temperament naturligvis er der nok at bruge sin og familiens energi til.
Nå ja, den dårlige samvittighed og ting, der ikke er blevet lavet (endnu), lyses da også alt for tydeligt op af den ubarmhjertige forårssol. Men husk nu at nyde den have, der gerne skulle være en daglig glæde hele året og samlingssted for familien.
Huset og haven er jo højt skattet, kan man sige, af både os ejere selv og af staten/kommunen. Men vi skal også huske, at vi et eller andet sted, når generne er skubbet lidt til side, jo egentlig elsker at sige, det er vores hus.
Vi bruger såvel vores fysiske som vores økonomiske energi til at bo, som vi selv har valgt - selv om vores friværdi måske stadig er mindre end lånene, så det er andre, der ”ejer” det meste af huset vel at mærke uden at betale noget af udgifterne, herunder skatter og vedligehold.
Men når jeg spiller lidt på de mange forskellige former for energi, så er det fordi, jeg gerne vil gøre opmærksom på, at der er sket noget på området også sidste år, samt at der kommer til at ske mere med blandt andet et nyt energiforlig, der snart skal falde på plads.

Gentænkning af energistyring

PL håber på et forlig med ændringer af mange snærende bånd i form af skøre omfordelinger og måske vil der ske en fjernelse af den tvungne tilslutning m. v. på fjernvarmeområdet. Resultatet skulle gerne blive, at der åbnes op for et mere forståeligt energimarked, hvor f.eks. el som energiform ikke længere står i skammekrogen.
I PL håber vi også på, at der dels blive incitamenter til, at vi parcelhusejere ser fornuften i at spare på vores energiforbrug, men samtidig også at man politisk sikrer, at energirenovering af lejligheder og virksomheder kommer mere i fokus, så det ikke altid er os parcelhusejere, der peges fingre ad.
Så vinklen er sikkert, at regeringen med flere vil kunne fortælle, ved det måske ikke så fjerne folketingsvalg, at man har ønsket/har sikret, at skatter og afgifter lettes. Det vil nok være svært for partierne udenfor regeringen at undslå sig for at kunne være om bord, så man også får en del af ”æren” for at reducere og tilpasse de upopulære energiafgifter. PL håber på brede forlig, så man ikke fortsætter en ustabilitet og overstyring på energiområdet.

Familiens egen energipolitik

Det er derfor vores anbefaling, at familien bruger energi i haven og huset, men gemmer noget til at gentænke jeres holdninger til jeres families og jeres hus’ energiformer og forbrug.
Kravene til et anderledes og lavere energiforbrug vil øges i de kommende år. Lige nu er der et gunstigt lånemarked med lav realrente og en stor gevinst - ikke kun privatøkonomisk, men også livskvalitetsmæssigt.
Husk, at en investering i energi i løbet af forholdsvis få år, har ”betalt sig selv tilbage”. Derefter er der ”overskud” hvert år, hvilket i kombination med, at huset bliver lettere at få solgt og mere værd i en salgssituation, absolut er faktorer, der skal med i overvejelserne.
Desværre må vi konstatere, at der sker alt for få energitiltag, og selv om der er tilskud, dog nok i reduceret omfang også i den nye reform, så er det selvmotiveringen, der er den vigtigste.
Ja, det er besværligt, men med god rådgivning og bedre politiske vilkår, er det altså til at klare. Så brug energi på at tænke energi i boligen.
Politikerne er i gang med at lægge en ny strategi, som vi skriver om i dette og sikkert også mange fremtidige numre, for det er ikke bare lige sådan at nå samfundsmålene.

Allan Malskær
Landsformand
Cand.polit.

Udgivet i Presse Arkiv
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...