Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Leder-artikler Mit Hus 2010-
Mit Hus 2023
Mit Hus - Ældre årgange
Abonnement
Adresseændringer
Annoncering
Copyright
Uopfordret materiale
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 14. November 2016
Mit Hus nr. 2016-03
(Leder)
 

Dejligt (men) udfordrende at bo i egen bolig

Det kan da godt nok være, at man kunne få den ide, at vi boligejere er meget populære, når man ser, hvor mange artikler og spekulationer, der har været i de seneste år. Dette eskalerede efter at regeringens 2025 plan desværre også rummede, dels at man ikke ville videreføre skattestoppet, - men øget beskatning - og dels en længe ventet omlægning af den forhadte ejendomsvurdering.
Så ja, vi er populære, når der skal betales skat, og selv om man nu også vil øge beskatningen af ejerlejligheder, så er det fortsat en brøkdel som andelslejligheder og lejelejligheder fremover skal bidrage med, idet parcelhusejerne stadig skal bære læsset næsten selv. Vi lider nemlig kollektivt under det politiske mantra, at der SKAL fortsat de 43 milliarder hjem i kassen - og ja da, gerne mere, hvis priserne stiger.
Der gik træklatring i de politiske forhandlinger og desværre har man ikke villet frakoble ejendomsbeskatningen. Og mens politikerne saver brænde og er startet med finansloven og ejendomsvurderingssumpen, så må vi boligejer ufortjent stå måbende tilbage og nøjes med at se til.
Jeg frygter, at der er grænser for, hvor længe boligmarkedet kan holde til en usikker skattefremtid, specielt hvis der kommer andre udfordringer f.eks. omkring rente og verdensøkonomi, hvor Trumpfaktoren nok ikke er en, der er til fordel for trygheden.
Jeg ville meget gerne have kunnet sige, at politikerne havde fundet løsninger, som vi kunne anbefale, omkring erstatning af ejendomsvurderingerne og at sætte ejendomsskatterne ned, men det kan jeg desværre ikke endnu.
Der har netop, som den politiske verden meget flovt konstaterer, ikke været et reelt skattestop, men en forøgelse på over 10 milliarder.
Dette glemmer man sammen med valgløfterne, fordi "de store tals lov" gælder og dermed kravet om flere penge i statskassen fra os, der ikke kan ”flygte” fra skatterne ved andet end at flytte i andre boligtyper.
Nå ja, du kan få lov til at indefryse forøgede skatter men altså…. er det borgerlig politik i dag og en udsigt til stigninger til måske 60 milliarder i planen?
Så det var desværre et ønske, der ikke kommer under juletræerne i år. Uforståeligt. Men sådan er den politiske ræsonnement.
Men er politikerne nu egentlig i overensstemmelse med deres vælgere? Jeg tror det ikke, og måske bliver det en brat opvågning
Vi håber, du vil blande dig i debatten overfor politikere, venner og bekendte, så vi i fællesskab kan få skabt et folkelige pres.
Vi frygter, at det vil være nødvendigt, for at politikerne kan få mod til at indse, at ejendomsvurderinger med de mange fejl, kun er der for at kunne lave en løbende bolig/formuebeskatning af papirværdier, som kun en del af befolkningen skal betale.

Julegaver

Men nu nærmer sig den søde juletid, så hvorfor ikke give jer selv og huset en gave til 2017.
Sørg for at ”låne op” i huset nu her, mens tid er, hvor der er lave renter og en usikkerhed ikke har ramt markedet. Så har familien et økonomisk råderum og likviditet at stå imod med. Ja, måske er der plads til det forældrelån, som kan få næste generation til at købe deres eget- for det er jo det, de fleste gerne vil.
Jeg syntes, at man skal konvertere de fordele, der er med lave energipriser og renter til at investere i forbedringer af huset. Så kan det afkast, der er her af f.eks. isolering og mindre vedligehold, give et lunende afkast i de kommende år.
Politiske julegaver ser der ikke ud til at være nogle af. Og dog, jeg håber på igen i år, at finansloven kommer til at rumme en fastfrysning af grundskatterne eller rettere de stigninger, der stadig trods ”skattestoppet” ruller op i nakken på boligejerne.
Det ville passe til årstiden og det politiske klima og være lidt plaster på den usikkerhed, som vi står overfor pga. de langstrakte forhandlinger om ejendomsskatter, fordi de er koblet op på 2025 plans drøftelser.
Apropos gaver; hvorfor er det lige, at staten, over finanslov og finansieret af 2025 planens ”disponible” beløb, skal betale ca. 10 milliarder retur plus renterne tilbage til os boligejere, når det nu er kommunerne, der har fået den største del af i kommunekasserne pga. de stigende grundskatter?
Det er en skjult mellemkommunal udligning.
Skulle disse beløb egentlig ikke have været ”bogført” som stats/kommunal gæld til boligejerne i de år, de blev opkrævet?
Dette kan PL ikke få svar på. I stedet har man glemt denne gæld og udskudt den til ejendomsvurderingerne kom på plads. Suk. I stedet for at afsætte beløbene, har man ladet gældssummen stige.
Tænk sig, hvis det var os boligejer, der kunne ”rulle” en gæld til staten sådan.
Men nu skal det problem hokus pokus finansieres via det samfundsoverskud, der i er i 2025 planen.
Så "giv os vores penge tilbage" er et fromt nytårsønske – men sådanne ønsker plejer jo desværre ikke at blive opfyldt, vel?

Red: En række af PLs kommentarer til ejendomsvurdering og beskatning er optrykt løbende i numre af medlemsmagasinet MIT HUS (denne gang siderne 5 og 10 ) og ellers kan de løbende ses på vores hjemmeside. Ældre pressemeddelelser kan ses i pressearkivet.

 

Udgivet i MH Leder
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...