Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 06. September 2016
Mit Hus nr. 2016-02
 
Leder
 

Ormædt, runken gulerod med sukkerovertræk?

Positive nyheder var der heldigvis flere af i regeringens udspil til en plan frem til 2025. Mange dele var kendte, men blev nu mere konkrete, f.eks. afskaffelse af PSO energiafgiften og ændringer i personskatterne.

Men her i PL er det naturligvis de boligpolitiske aspekter, der interesserer os mest, idet de andre skatteregler og lettelser jo kommer til fordel for alle danskere uanset deres boligform.
Der er en større samfundskage i størrelsen af 40 milliarder, som kan fordeles, fordi det forventes at gå godt i Danmark.

Vi forventede derfor også, at der kom tryghedsskabende udspil på vort område, så boligejerne vidste lidt mere om, hvordan ejendomsvurderinger og boligskatterne ville komme til at se ud. Der burde også være plads til, at det rekordhøje skatteniveau for ejerboliger skulle kunne reduceres.

Men desværre er vi nu igen blevet usikre og vel skuffede over, at der med udspillet er blevet skabt mere usikkerhed end sikkerhed, og at boligskatterne er bragt i spil sammen med de andre tiltag.

Det, der giver mig kuldegysninger, er også den debat, der er i disse efterfølgende dage efter fremlæggelsen. Der blev nemlig lanceret et helt nyt begreb i udspillet. Under overskriften "Tryghed for boligejerne" nævnes det allersidst i oplægget, at der skal afsættes et kæmpebeløb på 24 milliarder kroner. Men hovsa, hvad er nu det?

Da der blev gravet ned i dette, så viste det sig, at de 7- 9 milliarder er tilbagebetaling af gammel, for meget opkrævet ejendomsskat pga. fejl i vurderingerne, altså ”historiske penge. Disse opføres nu pludselig som noget ” boligejerne får”. Men nej, det er noget der allerede skyldes. Så det kan altså ikke tælles to gange!
Resten er, sådan som det er kommet frem i skrivende stund, papirpenge, nemlig ejendomsskatter, som systemet ville give, hvis der IKKE reduceres i det potentielle skatteprovenu.

Ebberød Bank

Men undskyld, sådan kan man ikke regne, og det giver kuldegysninger, at vi nu skal til at være taknemmelige for, at man ikke opkræver al den boligskat, man ”har lov til”. Det dækker i øvrigt også over, at der vil ske en omfordeling af skatterne, så de dyreste ejendomsområder kommer til at blive ramt voldsomst.

Men det er ”Ebberød Bank”, at man sender en potentiel regning og så giver en rabat. Det vil give voldsom utryghed og reaktioner i markedet. Så holder boligejerne på pengene, så det kan mærkes på omsætningen i samfundet og på beskæftigelsen. 

PL har påpeget i årtier, at vurderingssystemet er sygt, så brug tiden til 2025 på at lave et nyt og få slået fast, at der ikke skal høstes mere på parcelhusejerne, men at der skal fordeles over alle boligformer.
Næsten i en bisætning så har man taget med (vi håber, det er for at have noget at ”handle” væk) en voldsom yderligere 5 % (dvs. relativt 16%´s) reduktion af rentefradraget. Sjovt nok giver dette et provenu på ca. 15 milliarder fra 2020 til 2025 - lige netop det samme som papirpengene til punktet "Tryghed om boligskatten”- ja, det skal jeg love for!

Men vi sætter vores lid til, at dette er et udspil, og at vi holder fast på, at man tidligere har lovet os, at der ikke kommer stigninger. Så derfor må der være politisk fornuft i at stoppe sådan snak nu. Der er tid til at blive enige om at lave et helt nyt boligbeskatningssystem - ellers er det igen ”misundelsen” og ”systemet”, der vinder, og politikerne der sidder uden kontrol på en løbsk hest.
am

RED: Redaktionsslut 2. september.

 

Udgivet i MH Leder
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...