Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 17. December 2014

Mit Hus nr. 2014-04

Leder

Opsving, udsving eller pendulsving?

Hvad er der tilbage af en boble, der er bristet? Tja, i vort tilfælde er det ikke en meget lille sjat sæbevand, men ramte og usikre boligejere. Og kan man, som mange små børn ønsker det, puste en bristet boble op igen? I modsætning til børnene, der syntes, at det er sjovt at blive ved med at puste/punktere bobler, så må vi frabede os flere bobler. Men vi frabeder os dermed også politikere, der står klare med nålestiksøvelser for lige at se, om der er varm luft i det, der for andre ser ud til at være en naturlig tilbagevending til markedsforhold. Vi ønsker os tryghed og forhold, hvor almindelige danskere kan få opfyldt det i befolkningen dominerende ønske om at eje deres egen bolig, - men uden at skulle satse hele familieøkonomien. Vi ser næsten ekstremt mange positive markedssignaler fra markedet og økonomer. Ja endog selv Nationalbanken og regeringen forudser, næsten som julegaver, at der kommer et mersalg af boliger og stigende priser. Jeg er selv fortsat talsmand for, at der over en længere periode skal være stabile økonomiske udsigter og tryghed også over for skattestigninger, for at der sker en normalisering af ejerboligmarkedet.

Man skal være meget opmærksom på den nuværende overefterspørgsel, der i vækstområder vil fortsætte i en periode, - specielt omkring de 2-3 største byer. Derfor er der også brug for kompenserende udstykninger af nye parcelhusgrunde til lave priser, uden at f. eks. kommunerne skal tjene styrtende på deres salg af ”rationerede” byggegrunde. PL ønsker også derfor et opgør med den rigide planlovgivning, der bestemmer, at det er umuligt at udbygge i store attraktive områder, f.eks. i nærheden af motorvejsafkørsler med udmærket infrastruktur. I dag skal nyhusejerne købe alt for langt væk fra, hvor de gerne ville bo.

Hvem puster og hvorfor? Men jeg advarer mod at mange positive meldinger kan betyde, at der er risiko for at markedet ”tales op”, og der sker en skævvridning af markedet, - derfor netop flere udstykninger og ressourcer. Derfor beder jeg også om, at de, der puster i resterne fra de gamle boligbobler, også gør opmærksom på i prognoserne, at der er mange skyer og fortæller, at det er svært at puste bobler op og få dem til at holde i regnvejr. En usikker energisituation og en verdensturbulens på sikkerhedsområdet kan lynhurtigt få fundamentet til at vakle, idet det så muligvis er rentestigningerne, der vil være faren. Ikke nødvendigvis direkte for de, der har lånene i dag, men for de der gerne vil have lån til nykøb, hvilket de vil have sværere ved at få lov til og det vil ske til højere renter. Dette slår så tilbage på, at der igen kan komme formuetab for de, der sælger, hvilket kan være selvforstærkende igen. Jeg mener nemlig også, at vi har og kan få flere negative og selvvoksende negative bobler.
 

Udgivet i MH Leder
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...