Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 29. April 2014

Mit Hus nr. 2014-01

Leder

"Fæstning" parcelhuset - et udbrud om indbrud

Er det nødvendigt at sikre sig bedre og bedre i sit eget hus?
Ja det er det. Den smertelige erfaring viser, at det er nødvendigt at droppe den naive forestilling om, at man kan have tillid til alle de mennesker, der tøffer rundt på vore villaveje. Al erfaring viser, at en sund skepsis er på sin plads, samt at man skal indrette specielt ”yderskallen” på sit hus indbrudssikret, - dvs. tag beslutningen snart og få så de låse skiftet og vinduerne sikrede.

Tomme kalorier

Ja, de nødvendige penge og omtanke skal bruges. Selv om det ikke er noget, der giver ”reklameværdi” over for gæsterne og omverdenen, så er det noget som de ”ubudne” gæster lægger mærke til - og så undgår de måske dit hus. Men et egentlig afkast ser du ikke som sådan. Ingen lægger nemlig mærke til det ”sparede” indbrud, men det er din egen forsikring af dit hus, så betragt det som en vedligeholdelse af dit hus og din livskvalitet.

Energi & sikkerhed

Vi ser desværre stadig, at man har energisikret sine døre og vinduer, men glemt er den indbrudssikringen, der egentlig ikke koster så meget at lave, når nu håndværkerne alligevel var i gang. Det er uforståeligt, at de relevante løsninger ikke som standard er indbyggede i nye døre og vinduer, eller endnu bedre var med i bygningsreglementet. Dette ville fjerne nogle af de største invitationer til indbrudstyvene, når de sonderer ”dit hus” og det ville på sigt reducere de lette indbrud og dermed sænke forsikringspræmierne. Men der opleves kun omkostninger og besvær, blandt andet fordi indbrudssikring ikke er sexet. Men motiveringen kommer automatisk på plads, når en af ens bekendte har oplevet et indbrud med de omkostninger også personligt dette rummer – eller endnu værre, hvis man selv har oplevet det og ærgrer sig over, at man ikke forebyggede i tide…

Flere ressourcer

I PL kan vi desværre konstatere, at der trods en stigende fokus på indbrud ikke er sat tilstrækkelige politiressourcer til at øge opklaringsprocenten, og det heller ikke er risikabelt nok at være indbrudstyv. Men øv, hvor er det dog mange tomme samfundskalorier, der bruges på at indbrudssikre huse, på overvågning og på øgede forsikringspræmier.
Ud over at have sit låsetøj i orden, så skal man huske at have sine rutiner på plads. Familien skal lære, at yderdøre, vinduer og havedøre skal være låste eller indbrudssikrede og at man ikke bare skal lukke fremmede ind. Opdragelse af både voksne og børn er en forudsætning for at undgå de lette tyverier, og husk, at hvis der ikke har været låst, vil det være et almindeligt ran med formentlig en begrænset forsikringsdækning.

Er ”fæstningen” overdrevet eller nødvendig? Ja, egentlig en provokation, men vi danskere er langt bagud på dette område i forhold til vore nabolande. Derfor mener PL, at der skal mere fokus på forebyggelsen og flere ressourcer til Politiet, men også politisk indsats til at få inkorporeret sikring i opførslen og modernisering af boliger. Vi opfordrer vore ”egne” forsikringsselskaber til at motivere boligejerne ved lavere præmier til de, der gør noget fornuftigt ved sikkerheden. Måske skulle husets ”Sikringstilstand” have en Smiley og fremgå af ejendomsformidlernes materiale eller af tilstandsrapporten.

PS. Det, der stjæles, skal hæles. Så tænk over det, hvis du er i tvivl om et godt tilbud er lidt for varmt. For uden hælere er der ingen stjælere. Og der er nok ikke så mange, der efterspørger PH lamper i f. eks. Bukarest, som der er i Danmark.
 

 

Udgivet i MH Leder
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...