Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 21. August 2013

Pressemeddelelse, 21. august 2013

PL er ikke overrasket

Rigsrevisionens voldsomme kritik har skabt røre i andedammen. Men PL er ikke overrasket, og det er de, der har deres daglige gang på boligmarkedet, heller ikke. Ejendomsvurderingen er en ren teoretisk vurdering, som der ikke er nogle praktikere, der tillægger nogen særlig stor værdi, og derfor er det varm luft, når politikerne lyder så overraskede, som de gør i pressen.

PL har absolut ingen forståelse for det, at man ønsker at fastholde en fuldstændig uretfærdig beskatning af det, der faktisk er papirpenge. Man beskatter folk af en værdi af en grund og en værdi af en ejendom, så folk ikke har en chance for at vide, hvad beskatningsgrundlaget egentlig er 1, 2 eller 10 år efter, at de har købt en ejendom. Samtidig er det således, at der er en ekstrem forskelsbehandling på, om folk bor i mindre efterspurgte områder eller i et metropolområde som f.eks. København, Aarhus eller trekantsområdet. Der er forskel på 10-15 gange i, hvor meget folk betaler i grundskat.

Det, at man har lavet fejl i 3 ud af 4 ejendomsvurderinger i forhold til de handlede priser, er indbyggede fejl i det teoretiske beregningssystem. Det kan man faktisk ikke kritisere Skat for, men kan kritisere politikerne for, at de har fastholdt teoretiske prisdannelser, som grundlag for beskatning. Og det er hér det afgørende ligger ifølge PL's opfattelse. Det er helt umuligt at ramme rigtigt, derfor skal der også være en meget større usikkerhedsmargin i fastsættelsen, specielt i "kriseperioder" med store udsving og få handler. Men det kræver så store ændringer af systemet, samtidig med at der fortsat vil være store usikkerheder i systemet, at PL anbefaler, at man tager den politiske konsekvens og følger en tidligere skatteministers anbefaling om helt at afskaffe ejendomsvurderingssystemet.

Det rejser naturligvis det politiske spørgsmål, hvor de mere end 35 mia. kr. så skal komme fra. Her har PL i utallige år fastholdt, at det er forkert at beskatte folk bare fordi de "ejer" en bolig. Så man kan passende indføre en "bo-afgift", som enten kan være efter størrelsen af en bolig eller andre elementer, således at det bliver retfærdigt fordelt over alle danskere og ikke kun de 55%, der bor i egen bolig.

Men egentlig vil PL helst have en omlægning, hvor der ikke er boligskatter, og det håber vi da, at den selvskabte politiske situation vil åbne op for.

I andre lande har man helt eller delvist afskaffet denne type værdibeskatning. I Danmark har man for længst afskaffet formueskatten. Den fuldstændig skøre situation er jo, at her har man opretholdt en skjult formuebeskatning, hvor man - for at gnide salt i såret på de, der ejer deres bolig - også skal beskattes af den del, som man ikke selv ejer, men som man har lånt af f.eks. realkreditinstituttet.

 

Udgivet i Presse Arkiv
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...