Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 05. August 2013

Pressemeddelelse, 05. august 2013

PL skyder F1 luftballon ned

I dagens Ekstra Bladet (EB) følges der op på artiklerne fra weekenden, og PL´s landsformand cand. polit. Allan Malskær ”bærer overskriften”: ”Fingrene væk fra vores F1 lån”
Artiklen fortsætter: ”Det er den klare besked fra det danske parcelhusfolk til Danske Banks ordførende direktør, Eivind Kolding”…
…” – Det er en rigtig dårlig ide. Jeg synes, at banker og realkreditinstitutter skal være tilfredse med, at der er en stor palet af valgmuligheder. Det er parcelhusejerne i hvert fald glade for. F1 lånene har været med til at holde hånden under boligmarkedet, og det tror jeg, at vi skal være meget tilfredse med, siger Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening.
Han har svært ved at forstå, at det skulle være et problem, at realkreditlån bliver refinansieret en gang om året.
– Det er jo ikke anderledes end med banklån. De er jo faktisk ’F1-måned’. Tager du et billån eller et andet banklån med variabel rente, så har banken jo lov til at ændre renten med en måneds varsel, uden at du kan gøre noget ved det. Mere mystisk er det jo ikke, siger Allan Malskær.
Han er derfor også irriteret over, at det er nogle rating-bureauer, der skal sætte dagsordenen samtidig med, at EU efter hans mening ikke har fattet, at F1 lån er noget af det mest sikre.
– Så længe man overholder de regler, der siger, at de mennesker, der får det her lån, også har råd til at tage en over nakken, hvis renten pludselig stiger. Det er meget vigtigt, at man får afmystificeret det her. F1 er ikke noget, Fanden har skabt. Det er noget, der er virkelig konstruktivt, fordi man kan tilpasse sin livssituation efter det.
– Hvorfor i alverden skal nogle, der f.eks. er på vej på folkepension, betale en høj rente i 30 år, hvis de kan få en lav variabel rente, siger Allan Malskær.”

I udtalelserne slår PL på, at F1 lån og et banklån kan se ud til at ligne hinanden meget, og i begge situationer kan renten være usikker. Men sikkerheden for at have et uopsigeligt lån i op til 30 år er helt afgørende. Men om renten sættes fast løbende af banken suverænt eller hvert år af obligationskurserne, kan i det lange løb i og for sig være det samme for boligejerne. Men det er som udgangspunkt i det mellemlange niveau altid billigere at finansiere sig på obligationsmarkedet end via bankens direkte eller indirekte udlån.

Refinansieringen af F1 lånterminerne er ved at blive ”glattet” ud over hele kalenderåret. Så hvis man fortsat er så bange for, at der skal ske noget ved de store december gensalg af F1 obligationer, kan man jo komme med et godt tilbud til låntagerne om et andet system eller en anden termin.

PL kan ikke se andet end, at f. eks. en glidende finansiering som en salgskurv, hvor 1/12 af obligationsposten sælges hver måned eller i en anden andel, ville kunne berolige de usikre tvivlere. Samtidig med at vi låntagere ville få mindre relative udsving ved kriser, så vil denne løsning også stille mindre krav til realkreditten om de sikkerheder, de skal have bag de korte lån.

 

Udgivet i Presse Arkiv
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...