Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 05. August 2013

Pressemeddelelse, 05. august 2013

Undgå selvsving på lånemarkedet

Sommeren over fortsatte debatten omkring realkreditlån, herunder de mest mærkelige ideer til, hvad der nu burde reguleres enten af politiske eller økonomiske årsager. Der er ikke nogen tvivl om, at man kan se på anderledes sammensætninger af lån og ydelser, men PL mener klart, at det skal være op til den enkelte låntager og dennes rådgiver at finde den rigtige løsning.

Der er ikke plads til, at man politisk skal ind og styre på området med forbud mod låntyper, faktisk mener PL, at der i stedet skulle ske en afregulering og ikke mindst en kraftig reduktion i de mange direkte og indirekte skatter og gebyrer, der er på den livsnødvendige finansiering af vore boliger.

Debatten har været meget skinger fra flere sider, og har nogle gange haft mere karakter af politisk positionering og sjældent med det formål, at gøre det lettere og billigere for boligejere, der hele tiden opfattes som en gruppe og ikke som de enkeltfamilier, som vi faktisk er, men dette glemmes i dette store billede.

I stedet for at ”være ude” og kommentere på alle forårets og sommerens mangefarvede prøveballoner, har PL prøvet at holde helhedsbilledet fast, så der ikke blev plads til de farlige hovsaløsninger, som området desværre er så berømt/berygtet for. PL har fastholdt det udgangspunkt, at de nuværende lånestrukturer skal forsvares og forbedres, samt at finanskrisen havde ramt kraftigere, hvis der ikke var disse lånemuligheder omkring rentetilpasningslån og afdragsfrihed. Vi har også advaret imod, at der pålægges nye gebyrer, der vel nærmest føles at have karakter af pædagogiske dummebøder.

Men PL føler det dog nødvendigt, at kommentere på, at Danske Bank meget overraskende og på en noget spøjs måde, er kommet med en opfordring til et politisk indgreb mod F1 lån – og dette endog udenom de organisationer, der er på finansområdet.

Ekstra Bladet har over de seneste måneder haft en god og saglig dækning af en række aspekter omkring husbelåning og de stigende omkostninger, hvilket har givet gode indspark i debatten, selv om det avisen tro, nogle gange er sket med meget store overskrifter og fangende sprogbrug.

Således var en af overskrifterne her i weekenden: Der er udbrudt krig om de danske boligejeres yndlingslån.

I den artikel citeres Curt Liliegreen (Boligøkonomisk Videncenter) for: ”Bankerne er ude i et egoistisk ærinde. Det er jo virksomheder, der konkurrerer med hinanden med hvert deres produkt, og det forsøger de at få markedsført. Det er jo ikke for boligejernes blå øjnes skyld, at de siger de her ting”.

Fra flere sider ses kampen også, at dreje sig om det tekniske, at man vil flytte lånemilliarder ud af realkreditområdet og over i bankområdet, hvilket PL er stærkt imod, idet der dermed er mindre beskyttelse af låntagerne. I den forbindelse citerer EB John Norden (mybanker.dk) for: ” Det kunne godt ligne, at man varmer op til den nye type lån. De siger, at det bliver billigt, men det vil jeg gerne se først. Meget tyder nemlig på, at der bliver flere muligheder for gebyrer og tillæg, fordi det formentlig bliver et bankbaseret produkt.”

Jyllandsposten havde en meget stærkt opsat interview og artikel om situationen, hvor det var Anders Dam (Jyske Bank) der gik kraftigt i rette med Danske bank- så sommeridyllen er fordampet, hvis den ellers har været der.
 

 

Udgivet i Presse Arkiv
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...